دُرج

وب نوشت سعید فانیان

دُرج

وب نوشت سعید فانیان

مسعود پزشکیان نهمین رییس جمهور ایران

دور دوم انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری برخلاف مرحله اول که نسبتا کم رونق بود ،  جمعه ۱۵ تیرماه با حضور حدود ۵۰ درصد از کل واجدین شرایط با شور و اشتیاق بیشتر و در فاصله یک هفته از مرحله اول برگزار شد ، با اینکه فضای عمومی به لحاظ امکانات و مدیریت های مستقر و جنبه همفکری و شعار آقای جلیلی مبنی بر تداوم راه شهید رییسی به نفع وی بود، نهایتا آقای پزشکیان اکثرت آرا را به دست آورد و بر اساس شمارش آرا  و با کسب اکثریت ، توسط نماینده و سخنگوی وزارت کشور به عنوان پیروز انتخابات و  رییس جمهور منتخب معرفی شد . با عنایت به نکته ای که گفته شد ، کاندیدای رقیب آقای پزشکیان پشتیبانی های بهتری داشت ،ولی باید جانب انصاف را نگه داشت و پذیرفت که ،  دولت سیزدهم به خوبی توانست در مدت کوتاهی مقدمات برگزاری انتخابات را فراهم و انتخابات را برای مشخص شدن رییس جمهور ،بطور فشرده و طی دو هفته برگزار کند . طبق گفته نمایندگان کاندیداهای رقیب ،در جریان برگزاری ، تخلف اشکاری که بر فرایند رای گیری  و نتیجه نهایی تاثیر جدی بگذارد صورت نگرفت و از سوی طرفین عنوان نشد و به این ترتیب یکی از سالم ترین و کم مساله ترین برگزاری های انتخاباتی شکل گرفت .

امیدواریم اقای پزشکیان بتواند با پشتیبانی عمومی ملت و تفاهم ملی  ،سازماندهی و اجرای برنامه های مورد نیاز ،روند توسعه اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی  را به پیش برد .

کشور مشکلات بسیاری در زمینه های مختلف ساسی ، اقتصادی و روابط  منطقه ای و بین المللی دارد که همه نیاز به  کارشناسان و مجریان فرهیخته دارد . قبل هر چیز اگر رییس جمهور منتخب بتواند همانگونه که بطور مکرر تاکید کرده است ، اساس دروغ را در مدیریت کشور منسوخ کند و صداقت با مردم را به عنوان ولی نعمتان دولتمردان، اساس کارخود قرار دهد ، خدمت بزرگی به آحاد جامعه و حاکمیت خواهد کرد و بنیان فرهنگ عزتمندی  و رعایت کرامت انسانی را بنا خواهدگذاشت .

فضای نامتوازن تبلیغات برای نامزدهای ریاست جمهوری

 از پشت پرده ستادهای انتخاباتی و ترکیب نیروها و عوامل دست اندرکار  در ستادهای آقایان پزشکیان و جلیلی اطلاعی نداریم ، لذا در این خصوص قضاوت هم نمیکنیم ، اما با توجه به وجوه آشکار در خبرها ، گزارش ها و مستنداتی که در رسانه ها به ویژه رسانه های رسمی از جمله صدا و سیما وجود و نمود دارد ،مشخص است که امکانات و ارتباطات با دستگاه های رسمی کشور به نفع آقای سعید جلیلی است .

آقای وحید جلیلی قایم مقام صدا و سیماست ، مدیران زیادی از مسولان فعلی صدا و سیما توسط او منصوب شده اند ، حتی از ارتباطات فامیلی نزدیک تعدادی از مدیران حوزه معاونت سیاسی با او سخن گفته شده که تکذیب هم نشده است .

خط تبلیغی آقای جلیلی ادامه راه مرحوم رییسی ،ریاست جمهوری است که کابینه ایشان در حال حاضر مستقر و مشغول به کار است .  رییس ستاد آقای جلیلی در انتخابات ، آقای منصوری است که معاونت اجرایی دولت آقای رییسی را عهده دار بوده است .

آقای زاکانی شهر دار تهران که از او به عنوان کاندیدای پوششی آقای جلیلی نام برده می شد و به نفع ایشان قبل از روز رای گیری دور اول انصراف داد ، پس از کناره گیری و برای دور دوم انتخابات نیز به نفع آقای جلیلی سفر و سخنرانی داشته است .

این فهرست وسیع تر و پر تعداد تر است ولی  بدون توضیح یا نتیجه گیری خاصی به همین مقدار که بطور روشن در رسانه ها منعکس شده است بسنده میکنیم ،

از ثمرات مناظر ه های انتخاباتی

  در جریان برگزاری مناظره های انتخاباتی با شرکت شش نامزد تایید صلاحیت شده که از شبکه های مختلف صدا وسیما پخش شد ، علیرغم سعی و تلاش صدا و سیما و ستادهای فعال نامزدهای  ریاست جمهوری ، شور وگرمی مورد انتظار ایجاد نشد ، طبق گزارش رسمی وزارت کشور حدود ۴۰ درصد از واجدین شرایط رای دادن در دور اول  انتخابات روز ۸ تیرماه   ( ۱۴۰۳ ) شرکت کردند و ۶۰ درصد واجدین شرایط شرکت نکردند که البته عددبسیار بالایی است وقطعا حاکمیت می بایست این میزان عدم شرکت را جدی بگیرد ، نظر سنجی کند ، نتایج را تحلیل محتوا کند و نسبت به رفع موانع و مشکلاتی که باعث بی رغبتی  و بی تحرکی اقشار مختلف مردم به ویژه جوانان شده  است اقدام نماید .پیش از رسیدن روز برگزاری انتخابات دو تن از کاندیدا های اصولگرا به نفع کاندیدای اصلی جبهه اصولگرایان از میدان رقابت خارج شدند . البته نامزد اصلاح طلب از ابتدا این دو نامزد را همانند حضورشان در انتخابات سال ۱۴۰۰ کاندیداهای پوششی نامید و در پایان هم همین شد ، با این وجود حضورشان  لا اقل  باعث شد تا تماشاگران و کلیه مخاطبان به میزان زیادی با روش بحث ، استدلال ،ادعاها و دغدغه های آنان آشنا شوند ، هرچه بود با توجه به بازخوردهایی که از جامعه ، فضای مجازی و نظر سنجی ها بر می آمد ، حضور ، تبلیغ ، مقابه آنان با رقیب و همه کارهایی که انجام دادند ،مجموعا چیزی به سبد رای کاندیدای اصلی و مورد نظرشان نیافزود

 فارغ از اینکه برنده و بازنده مناظره ها کدامیک بودند و وعده های طرح شده کدامشان با وضعیت موجود جامعه و ساختارسیاسی ، اقتصادی و فرهنگی کشور هم خوانی و امکان اجرا دارد ، در لایه های درونی گفتگو ها و مناظره ها نکات  ، ملاحظات و دیدگاه های جالبی ابراز شد .

گرچه با توجه به تصویب برنامه هفتم توسعه کشور ، نامزدهای انتخابی نمی توانستند  قول و قراری  خارج از چهارچوب های تعیین شده اعلام و   ارایه کنند ، با این همه صحبت ها تا حدودی تعیین کننده دیدگاه ها و بیشتر از آن نحوه اجرای برنامه هابود .

از نکات جالب دیگر مجموع گفتگوها و مناظره ها ، افشا و بر ملا شدن  نقش برخی از کاندیداهای فعلی در خرابی های گذشته ، سهم آنان در تشدید تحریم ها و سایر مشکلات موجود کشور بود .

ارایه آمار و ارقام غیر صحیح و ادعاهای  غیر مستند، بعضا فریبنده و با عرض پوزش عوامانه و نیز قول های غیر قابل اجرا به ویژه در مرحله اول  انتخابات توسط  برخی ازنامزدها شخصیت فکری و اجرایی آنان را بیش از پیش برملا کرد . عجیب این است که برخی از این اشخاص در حال حاضر مسول و متصدی پست های مهم اجرایی در کشور هستند و حوزه های تحت امر آن ها به هیج وجه وضعیت مطلوب و پیشرو با مدیریت قوی و سازنده ندارد

خوشبختانه در مواقع انتخابات فضای صدا و سیما به عنوان رسانه عام ، فراگیر و ملی از شرایطی مطلوب تر برای طرح مسایل سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و اجتماعی متنوع و نقد نظرات برخوردار است ، ایکاش همین شرایط همواره بر فضای رسانه ای کشور حاکم باشد ، دیدگاه ها ، نقطه نظرات و نقدو بررسی در حوزه های مختلف حاکم باشد ، به این ترتیب مشارکت بیشتر و بهتری توسط مردم در اقشار مختلف باافکار متفاوت حضور خواهند داشت ، نشاط بیشتر در جامعه و حضور بهتر و سازنده تری صورت خواهد گرفت .